Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Vom ajunge la o criză alimentară? Seceta prelungită și restricțiile existente, condiții dificile pentru agricultură

0
Oare vom ajunge la o criza alimentara? Este o perioadă dificilă și pentru agicultori, pe de o parte, din cauza resticțiilor impuse de starea de urgență, iar pe de altă parte, din cauza secetei prelungite din multe zone din țară. Agricultorii se plâng că sute de mii de hectare, în special cele cultivate cu grâu sunt în pericol și cer guvernului crelterea subvențiilor pentru irigații.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 că ploile din ultimele luni nu s-au distribuit uniform, astfel în est și sud-est există deficit de apă în sol.

„Ploile care vin nu pot reduce semnificativ acest deficit. Vor fi importante, dar avem nevoie de o reîncărcare mai serioasă a resursei de apă din sol”, a spus Bojariu.

La rândul său, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a afirmat că, la ora actuală, România nu are probleme cu producția de cereale.

„Chiar dacă am produce doar la jumătate, nu ar fi o problemă cu alimentația populației.

La carnea de vacă și de pasăre stăm bine, la cea de porc stăm prost din cauza pestei porcine.


Apreciază și distribuie ⬆

Că începe deșertificarea știam de ani.

Suntem pe o piață comună, europeană, putem suplini ce ne lipsește prin cumpărare de pe alte piețe și putem vinde ce ne prisosește.  Nu cred că va fi o criză alimentară”, a afirmat Minea.

Totodată, Minea a precizat că pandemia a schimbat unele obiceiuri alimentare.

„Există o scădere dramatică a consumului acum, mai ales la lapte. Oamenii au schimbat modul de alimentație. Epidemia a dus la scăderea cumpărăturilor.

Nu văd creșteri sau scăderi dramatice de prețuri, când se produce puțin, când sunt probleme de climă și de bani nu poți scădea prețuri, trebuie înțeles că oamenii ar trebui să cumpere cât au nevoie și lucruri mai de calitate.

Dacă risipa ar fi de 40% ar fi înlăturată, ne-am permite să cumpărăm lucruri bune.

Ieftinirea și promoțiile duc la risipă”, a mai spus președintele Roalimenta.