Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

VIDEO: Masca făcută acasă care te poate proteja de COVID-19, invenţia ingenioasă a unui medic celebru: „Eu o să mă duc la spital cu aşa ceva“

0

Doctorul Mihail Pautov, medic specialist în Chirurgie Generală la Spitalul Universitar Fundeni si cunoscut pentru sfaturile medicale pe înţelesul tuturor pe care le dă în mediul online, a prezentat pe canalul de Facebook un clip despre cum sa-ti faci propria masca pentru a te proteja de COVID-19.

Doctorul Radu Ionescu, şeful Clinicii de Chirurgie Estetică a unui spital privat din Bucureşti, a explicat cum se poate confectiona acasa o masca cu filtru HEPA. Medicii au atras atentia ca ” „acesta este un obiect personal de igiena. Aceasta nu este o masca omologata, iar protecţia pe care v-o oferă depinde de modul in care o veţi confecţiona”

„Când vom ajunge în situaţia disperată din Italia, în care oamenii merg la câteva zile la cumpărături, fiind nevoiţi să ajungă în spaţii publice, unde există risc de infectare, un astfel de device poate ajuta mai mult decât să nu fi protejat cu nimic. Din punct de vedere teoretic, această mască poate să aibă un beneficiu mult mai mare comparativ cu a nu purta nimic sau cu a purta o mască de bumbac. Este o mască făcut acasă, nu e un dispozitiv medical, nu e testat, nu e omologat. Nu avem niciun studiu în legătură cu siguranţa pe care o oferă. Nu putem garanta că oferă protecţie”, a precizat Doctorul Ionescu.

Cum sa iti faci propria masca 😷 cu filtru HEPA aka. RESPIRATOR.

Cum sa iti faci propria masca 😷 cu filtru HEPA aka. RESPIRATOR.In acest video Dr. Radu Ionescu ne explica cum sa ne facem propriul respirator cu filtru de particule fine HEPA. ATENTIE: Acesta este un obiect personal de igiena. Aceasta nu este o masca omologata iar protectia pe care v-o ofera depinde de modul in care o veti confectiona. Instructiunile incep la minutul 24:00

Gepostet von Dr. Mihail Pautov am Donnerstag, 26. März 2020


Apreciază și distribuie ⬆

„O să umblu ostentativ la spital cu o astfel de mască”

„Ieri şi azi am consultat fără mască. Acum n-am elementele necesare, ar o să-mi fac o astfel de mască şi o să umblu ostentativ cu aşa ceva în spital, pentru că sunt sigur că mă ajută mai mult decât masca asta care e un chiloţel (arată o mască chirurgicală obişnuită -nr) care mă ajută oarecum, pentru că trebuie schimbată foarte des”. „ a sustinut Medicul Mihai Pautov.

„Personalul medical din prima linie are nevoie măşti performante. Măştile chirurgicale, numite şi măşti de examinare, mai mult de două ore nu pot fi folosite”, a completat Ionescu, care a mai precizat că pentru protecţia la CODIV-19 sunt recomandate măştile de tipă FFP2, FFP3, respectiv  N95 şi N100.

Radu Ionescu a mai susţinut că „măştile din bumbac făcute în fabricile de confecţii oferă rezistenţă de doar 28%, din cauză că bumbacul e un material poros, iar virusul COVID-19  e extrem de mic 60-120 de nanometri. Bumbacul are ochiuri foarte mari prin care particulele încărcate cu virus pot trece.”

De ce ai nevoie pentru masca homemade cu filtru HEPA

Medicul Răzvan Ionescu a enumerat materialele de care avem nevoie: o cupă de sutien, o sârmă care este uşor de modelat (sârmă de grădinărit de exemplu), ac şi aţă, elastic, o sticlă de apă minerală din plastic – la 0,5 litri, folie transparentă pentru alimente şi filtrul HEPA.

Cel mai important element al măştii este acest filtrul HEPA, pe care medicul Ionescu l-a luat de la un purificator de aer de uz casnic, dar se poate găsi şi la aparate de aer condiţionat sau la unele aspiratoare. „E important ca pe filtru să scrie HEPA. Atenţie, că nu toate filtrele sunt HEPA. Pe filtrul pe care îl am eu scrie că opreşte particule până la 20 de nanometri. Virusul COVID-19 are între 60 şi 120 de nanometri, deci teoretic această mască ar trebui să ofere siguranţă mare. Repet însă, nu e testată şi omologată”, a spus acesta. La masca realizată, aerul pătrundea doar prin acest filtru, asigurând, cel puţin teoretic, un grad mare de siguranţă.