Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Sporuri aberante ale judecător CCR

0

Toţi judecătorii de la CCR primesc lunar doua sporuri pentru același lucru.

Mai pe înțelesul tuturor, primesc spor pentru ca sunt stresați. Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei, brut. Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică.

Mai jos aveti o transcriere a dialogului intre reporterul Digi24 și un judecător al Curții Constituționale :

Reporter: Vă deranjez o secundă, de la Digi24 suntem. Dacă îmi permiteţi, numai puţin. Domnule judecător…, domnule judecător… Se poate măcar să vă spun despre ce este vorba?
Cristian Deliorga, judecător CCR: Nu că abia am venit, nici nu am intrat bine în sală.
Reporter: Daţi-mi voie să vă spun despre ce e vorba, nu este legat de vreo speţă de astăzi.

Tot ce am vrut sa îl întrebăm pe domnul judecător era, cat de stresat este. Aceasta nu este o gluma. In documentele oficiale se arată că judecătorii se stresează cel mai tare pentru că… atenţie… sunt speciali şi unici. De asemenea, nivelul de stres creşte atunci când se întâlnesc cu oameni din alte ţări.

In documentele oficiale se regăsește clar faptul ca judecătorii Curţii Constituţionale primesc, în fiecare lună, spor de stres. Şi nu unul, ci două.

In fiecare luna, le intra în cont sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, acesta nu este un spor iesit din comun, de el beneficiind tot personalul din justiție și este în valoare de 25% din indemnizația bruta lunara. Datorita faptului ca un judecător CCR încasează lunar 29.268 lei, acest spor ajunge la valoare de 5.660 lei.

Reporter: Domnule Varga. Bună dimineaţa. Daţi-mi voie, o simplă întrebare, nu este legat de speţele pe care le aveţi, de la Digi24 suntem.
Attila Varga, judecător CCR: Mă grăbesc.
Reporter: Este legat de nişte sporuri pe care le luaţi. Sporul de suprasolicitare nervoasă, îl luaţi de două ori, practic. Domnule Varga..

Pe lângă sporul detaliat mai sus, judecătorii CCR dar și ceilalți angajați ai instituției mai primesc un spor de 15% din indemnizație pentru munca in condiţii vătămătoare. Aceasta indemnizație la rândul ei se ridica la 4.390 lei. Ajungem astfel la un total de 10.050 lei numai din sporuri. Totul ar fi relativ în regula daca acest al doilea spor nu ar cuprinde, surpriza, suprasolicitarea neuropsihică. Deci, pentru aceeaşi activitate şi acelaşi stres, primesc două sporuri. Nu li se pare nimic anormal. Ba, unii dintre ei au devenit brusc irascibili atunci când le-am solicitat un punct de vedere.

Daniel Morar, judecător CCR: Aşa, şi? De ce ne aşteptaţi pe toţi să ne întrebaţi de venituri?


Apreciază și distribuie ⬆

Reporter: O foarte scurtă întrebare, nu este legată de speţele pe care le aveţi astăzi.
Daniel Morar, judecător CCR: Aşa…
Reporter: Am văzut pe siteul dumneavoastră la veniturile pe care le aveţi…
Daniel Morar: Ei, lăsaţi-mă, domnule, cu veniturile. Întrebaţi preşedintele, de ce ne aşteptaţi pe toţi să ne întrebaţi de venituri?
Reporter: Sunteţi un judecător care ia aceste venituri
Daniel Morar: Aşa, şi?
Reporter: Sunt două sporuri pe care le luaţi…
Daniel Morar: Aşa şi?
Reporter: Vreau să vă întreb să lămuresc asta.
Daniel Morar: Păi nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi contabilitatea.
Reporter: Păi dumneavoastră le luaţi, domnule Morar
Daniel Morar: Ei, asta-i bună… Cine face legea?
Reporter: Nu înţeleg de ce vă supăraţi.
Daniel Morar: Cine face legea?
Reporter: Cum adică cine…
Daniel Morar: Eu o fac?
Reporter: Dar nu e o acuzaţie, vreau doar să vă întreb de ce la cumulaţi.

Judecătorii şi angajaţii Curţii sunt stresați pentru că „sunt speciali şi unici”

Pentru a vedea ce îi stresează cel mai tare pe judecătorii CCR, am mers la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ”. Personalul de aici a întocmit buletinul de expertiză în baza căruia judecătorii şi angajaţii Curţii primesc sporul pentru muncă în condiţii vătămătoare. Din document aflăm că judecătorii sunt stresaţi pentru că… atenţie… sunt speciali şi unici.

Mai jos puteți citi dialogul dintre reporterul Digi24 și directorul institutului care a întocmit buletinul de expertiză:

Reporter: Puteţi să îmi daţi un exemplu, ca să înţeleg, să îmi daţi un exemplu, dacă acestă instituţie are un statut special prin natura activităţii, care ar fi o altă instituţie care nu ar avea un asfel de statut?
Doru Darabonţ, director INCDPM: Nu ştiu să vă spun…
Reporter: Adică să înţeleg, să pun în balanţă.
Doru Darabonţ: Nu, nu aş putea să fac o astfel de ierarhizare, să identific o instituţie mai puţin importantă… Prin faptul că este unică, prin faptul că are un specific al activităţii unic.

Doru Darabonţ, director INCDPM: Sigur, există diferenţe culturale, diferenţe de interacţionare care pot genera astfel de situaţii, de creare a unui nivel de stres tocmai pentru a nu crea anumite probleme, pentru a nu…
Reporter: În ce sens, probleme?
Doru Darabonţ: Pentru a nu greşi în protocolul pe care îl au de desfăşurat.
Reporter: Am înţeles. Deci în momentul în care judecătorii de la Curte se întâlnesc, de exemplu, cu alţi judecători de la alte Curţi Constituţionale, atunci pentru ei ăsta este un factor de stres.
Doru Darabonţ: Ar putea fi, în anumite situaţii.

De la înălţimea funcţiei pe care o ocupă, judecătorii au refuzat orice dialog în privinţa cumulării celor două sporuri pentru stres.

Marian Enache, judecător CCR: Vrem oficial să trimiteţi şi vă răspunde oficial instituţia.
Reporter: Păi, vreau să îmi răspundeţi dumneavoastră, că dumneavoastră luaţi sporul acesta.
Marian Enache: Instituţia vă răspunde pe o bază legală, nu eu aşa spontan
Reporter: Păi, e sporul pe care îl luaţi dumneavoastră, domnule Enache.

Reporter: Sărut mâna, doamnă. De la Digi24 vă deranjez, o secundă doar. Doamna Pivniceru…
Mona Pivniceru, judecător CCR: Nu.
Reporter: Nu este legat de activitatea Curţii. Doamnă!
Mona Pivniceru: Cum?
Reporter: Nu este legat de activitatea propriu-zisă a Curţii, vreau să vă întreb de două sporuri pe care le luaţi. Am luat documentul de pe siteul Curţii Constituţionale.
Mona Pivniceru: Avem birou de presă, vorbiţi cu preşedintele.
Reporter: Vreau să vorbesc cu dumneavoastră.