Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Cum au fost primiți românii în Germania: „Vin la noi pentru că trăiesc în sărăcie!”

0
Românii care s-au înghesuit la Cluj au ajuns în Germania. Cum au fost întâmpinați acolo și ce reacții au stârnit oare?

Aceștia stau în locuințe modulare și muncesc în regim de carantină. Totuși, unii politicieni germani îi văd ca pe o sursă de răspândire a bolii.

Primele grupuri de români au ajuns deja în Germania pentru culesul sparanghelului și a altor legume. Înghesuiți pe aeroport în România, primiți cu brațele deschise de fermierii din Germania. Pentru că românii au experiență în acest domeniu, ei merg de ani de zile acolo.

„Suntem ușurați că Executivul german a deschis această cale. Prin măsura aceasta, fermele noastre rămân funcționale”, spune Joachim Rukwied, de la Asociația Fermierilor din Germania.

Companiile de aviație dau asigurări că muncitorii români au fost transportați în cele mai bune și sigure condiții.

Aerul de la bord este filtrat foarte des. Avem filtre eficiente. Riscul de a se infecta unii de la alții este mult mai mic decât în cazul altor zboruri„, spune Michael Knitter, reprezentant al unei companii aviatice


Apreciază și distribuie ⬆

Românilor le-a fost luată temperatura chiar pe aeroport. Au fost conduși direct la autocarele care i-au dus la plantațiile de sparanghel și de căpșuni.

Politician german: „Vin la noi pentru că trăiesc în sărăcie”

Unii politicieni germani nu văd însă cu ochi buni venirea românilor. O văd ca pe o potențială sursă de răspândire a Coronavirusului într-o țară lăudată pentru felul în care ține epidemia sub control.

Vin la noi pentru că au nevoie, pentru că trăiesc în sărăcie, pentru că au mare nevoie de bani. Și oare cine nu semnează că este capabil să muncească, chiar dacă nu este, dar știm cum este omul”, spune Friedrich Ostendorff- parlamentar german din partea Alianței 90/Verzii.

Românii vor munci 14 zile în Germania în regim de carantină. Vor fi cazați separat de alte grupuri de muncitori și vor munci la distanță de alți lucrători. Fermierii au pregătit anul acesta, în mod excepțional, pentru români- locuințe modulare.

Nu au contact cu alții, trebuie să folosească mănuși, să poarte mască„, dă asigurări fermierul Ulrike Coenen.

Plecarea muncitorilor în Germania este un subiect extrem de dezbătut de televiziunile de acolo.