Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Recesiune pe piața petrolului afectată de pandemie. O reuniune a avut loc joi intre marii producători

0
Principalele state producătoare de petrol, conduse de cele din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), se reunesc joi si vor încercă sa ajungă la un acord legat de reducerea producţiei, în ideea de a menține preţurile care s-au prăbuşit odată cu pandemia de Covid-19, transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Singura speranţă a pieţei petroliere, pentru a evita o prăbuşire totală a preţurilor, este o oprire a producţiei la unele instalaţii” şi de aceea conferinţa excepţională care a avut loc joi la ora 14:00 GMT este una crucială, susţine Bjornar Tonhaugen de la Rystad Energy.

Reuniunea ar trebui să ajute calea pentru „un acord echitabil care va restabili echilibrul pe piaţa petrolieră”, susţin autorităţile din Arabia Saudită, care au organizat această reuniune la cererea preşedintelui american Donald Trump.

Concret, statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători de petrol din afara organizaţiei discuta o reducere semnificativă a producţiei mondiale de petrol, care în prezent se situează la aproximativ o sută milioane de barili pe zi, reducerea producţiei fiind principalul instrument pentru a răspunde la reducerea cererii mondial de ţiţei.


Apreciază și distribuie ⬆

O reducere, pentru prima oara asa de mare a producţiei cu zece milioane de barili pe zi, evocată săptămâna trecută de Donald Trump, pare să se bucure de consensul în rândul producătorilor de petrol. Cu toate acestea însă modul cum va fi împărţită această reducere între ţările producătoare va fi dificil de stabilit.

Arabia Saudită şi Rusia „au fost extrem de explicite asupra faptului că nu îşi vor reduce producţia decât dacă şi alţi mari producători li se vor alătura”, subliniază Bjarne Schieldrop, analist la Seb.

SUA, cel mai mare producător mondial de petrol, susţin un acord care să dea un impuls industriei petrolului de şist, care traversează o perioadă dificilă la preţurile actuale. Până nu demult, companiile americane extrăgeau cantităţi record de ţiţei, însă prăbuşirea cotaţiei petrolului a început să le reducă producţia care a ajuns la 12,4 milioane barili pe zi săptămâna trecută, de la 13 milioane barili pe zi în urmă cu câteva săptămâni, dupa cele mai recente estimări ale Agenţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei.

Un alt motiv major se datorează faptului că facilităţile de depozitare a petrolului ajung la limită. Acesta reprezintă un alt motiv pentru care ţările producătoare sunt interesate să îşi diminueze producţia.

Cu toate acestea, „faptul că un astfel de acord este în interesul tuturor nu înseamnă neapărat că se va ajunge la un acord”, avertizează Craig Erlam, analist la Oanda.