Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

O stea rece descoperita recent ar putea fi un diamant gigantic

0

Astronomii nu sunt poetici când spun că această stea este un diamant.

Oamenii de știință au identificat cea ce e este posibil sa fie cea mai rece pitica alba detectata vreodată. De fapt, acest cadavru stelar slab este atât de rece încât carbonul său s-a cristalizat, formând efectiv un diamant de dimensiunea Pământului, au spus astronomii.

„Este un obiect cu adevărat remarcabil”, a declarat liderul studiului, David Kaplan, profesor la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, într-o declarație a Observatorului Național de Radio Astronomie (NRAO). „Aceste lucruri ar trebui să fie acolo, dar pentru că sunt atât de slabe ca intensitate luminoasa, sunt foarte greu de găsit.”


Apreciază și distribuie ⬆

Kaplan și colegii au reușit să găsească această bijuterie cosmică, deoarece are un însoțitor mai vizibil. Pitica albă face un tango orbital cu un pulsar sau o stea cu neutroni cu rotire rapida formata dintr-o explozie de supernova care trimite un flux de unde radio ca un fascicul de far. Numit PSR J2222-0137, pulsarul se află la 900 de ani lumină de Pământ, în apropiere de constelația Vărsător, și a fost detectat pentru prima dată cu ajutorul Telescopului Băncii Verzi a NRAO din Virginia de Vest.

Astronomii au observat că semnalul radio de la PSR J2222-0137 a întârziat uneori, deoarece un obiect însoțitor trecea în fața sa, deformand spațiul. Studierea acestor întârzieri folosind Array Baseline Very Large Array (VLBA) de la NRAO i-a ajutat pe oamenii de știință să determine că pulsarul are o masă de 1,2 ori mai mare decât cea a soarelui nostru și are un însoțitor care are o masă de 1,05 ori mai mare decât cea a soarelui.

Echipa bănuia că acest însoțitor este o pitică albă sau un miez stelar dens, rămas după ce o stea a murit. Crezând că vor putea vedea obiectul în lumină optică și în infraroșu, oamenii de știință l-au căutat folosind telescopul de cercetare astrofizică sudică (SOAR) din Chile și telescopul Keck de 10 metri din Hawaii. Dar nici un instrument nu a fost capabil să detecteze pitica albă.

„Din cauza observațiilor radio, știm exact unde se află, așa că am orientat observatorul SOAR acolo și am colectat lumină timp de două ore și jumătate”, a declarat Bart Dunlap, un student absolvent la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, într-un comunicat . „Imaginea noastră finală ar trebui să ne arate un însoțitor de 100 de ori mai slab decât oricare altă pitică albă care orbitează o stea cu neutroni și de aproximativ 10 ori mai slabă decât orice pitică albă cunoscută, dar nu vedem nimic. Dacă există o pitică albă acolo, și acolo aproape sigur este, trebuie să fie extrem de rece „.