Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Cantități uriașe de lemne transportate în vremea pandemiei de coronavirus. Ce soluții radicale cer oamenii?

0

Defrișăsile ilegale s-au înmulțit alarmant, atrag atenția activiștii de mediu. Ei susțin că firmele profită de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu pandemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne.

La RFI, președintele Agent Green, Gabriel Păun, afirmă că, așa cum arată datele oficiale, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de transporturi legale de lemn defrișat. El explică și care este legătura directă dintre tăierile legale și cele ilegale.

În contextul înmulțirii cazurilor de transporturi și tăieri suspecte de păduri, Ministerul Mediului, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, a anunțat că va retrage certificatul de atestare a firmelor de exploatare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajații acesteia.

Concomitent, grupurile parlamentare USR au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și ministrului Mediului, Costel Alexe, cerându-le să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență. Conform documentului, în ultimele zile parlamentarii USR „au fost asaltați” cu mesaje, sesizări și filmări legate de tăierile de păduri și transporturile de lemn din toate colțurile României.


Apreciază și distribuie ⬆

Aceștia cer să nu li se permită hoților de lemne „să profite de pe urma epidemiei de coronavirus”, deoarece, „mai mult ca niciodată” este „nevoie de plămânii verzi” ai acestei țări. „Statisticile și dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu( a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Național și numeroasele investigații ale jurnaliștilor și ale activiștilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani și că acestea au atins cote alarmante.

De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalității transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetățenii, aplicația Inspectorul Pădurii, are probleme de funcționare„, se arată în scrisoarea deschisă.

La rândul său, președintele Agent Green, Gabriel Păun, explică, într-un interviu acordat RFI, care este cea mai folosită metodă de prăduire a pădurilor de către companiile exploatatare. El atrage atenția că, în primul rând, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de transporturi legale de lemn defrișat.

Aceste transporturi legate sunt, însă, cel mai bun indiciu că tăierile ilegale au crescut. Asta pentru că foarte multe companii transportă cu același set de acte mai multe transporturi de lemn.

„Este o practică veche pe care factorul politic a amânat să o rezolve”, spune Gabriel Păun. Președintele Agent Green mai afirmă că a solicitat Guvernului o coluție care se impune în această situație: stoparea defrișărilor pe perioada stării de urgență.