Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

ÎPS Teodosie despre vaccinul anti covid.

0

O propunere venita din partea Secretariatului de Stat pentru Culte si anume de a apela la preoți în campania de vaccinare anti-Covid nu a fost primita prea bine de reprezentanții Bisericii Ortodoxe.

ÎPS Teodosie Snagoveanu, arhiepiscopul Tomisului, a spus ca nu va susține o astfel de inițiativă atâta timp cat nu se vor face analize ale vaccinului de către organisme independente.

Secretariatul de Stat pentru Culte a organizat o videoconferință cu reprezentanții Guvernului și ai celor implicați în Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) pentru a propune implicarea tuturor cultelor religioase în campania pentru promovarea vaccinării.

Tema principala a dezbaterii a fost aceea ca vaccinarea ar trebui sa antreneze toate cultele religioase de pe teritoriul tarii încă de la început. Printre cei care au participat la aceasta dezbatere au fost Raed Arafat, Gheorghe Sorescu, secretar de stat în MAI, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial pentru cultură, culte și minorități, Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, col. dr.Valeriu Gheorghiţă, președintele CNCAV, precum și dr.Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele CNCAV.

”Prin strategia de vaccinare, România își propune să asigure accesul la vaccinare în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de Covid-19 pe teritoriul țării”, a precizat col. dr. Valeriu Gheorghiță.


Apreciază și distribuie ⬆

Polul principal al discuției la aceasta dezbatere a fost cel legat de rolul cultelor religioase în campania de informare a cetățenilor.

Pentru ca aceasta campanie sa aibă succesul scontat, este necesara o informare corecta a populației. Ideea de baza din aceasta campanie pe care toți trebuie sa o înțeleagă este ca vaccinarea este voluntara, gratuita si sigura. Vaccinarea este un drept si  nu o obligație.

Inițiativa Secretariatului de Stat pentru Culte de a folosi cultele religioase în campania de vaccinare nu a fost însă agreată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe, care au susținut că nu se află în subordinea acestui secretariat, care nu este un for de comandă. ”Noi nu ne apucăm să facem campanie pentru vaccinare, că nu acesta este rolul nostru. Noi nu facem propagandă politică și nu suntem un vehicul de transmitere a acestui mesaj”, ne-a declarat ÎPS Teodosie Snagoveanu, arhiepiscopul Tomisului.

Preoții ortodocși nu vor recomanda nici un vaccin până nu vor ști cu exactitate ce conține, prin efectuarea unor analize independente, susține arhiepiscopul Tomisului.

”Mai întâi trebuie să cunoaștem ce conține acest vaccin. Noi nu luăm nimic cu ochii închiși. Atât de prudenți trebuie să fim. Mai întâi trebuie să ne documentăm și să știm sigur. Întâi să vedem ce este, nu luăm nimic fără să ne punem la curent. Există frici în societate foarte copleșitoare. Oamenii întreabă ce să facă, dar le spunem că nu este obligatoriu. Și noi nu recomandăm ce nu cunoaștem. Nu putem face asta până nu se face o analiză pertinentă a vaccinului, trebuie să existe niște specialiști neutri, oameni cu frică de Dumnezeu printre medici, care au conștiință. Mai întâi trebuie să verificăm, apoi să recomandăm. Pentru că noi lucrăm cu adevărul, care este de la Dumnezeu, acesta este invincibil, nealterat vreodată, dar cele materiale pot fi oricând alterate și nu știm ce pot lovi. Vom cere analiză chimică de laborator să vedem ce conține. Nu vedeți că și măștile au fost falsificate? Și de unde știm noi că vaccinul nu va avea efecte adverse peste 10 ani sau mai puțin? Am ascultat specialiști care au spus că, dacă nu se lasă o perioadă de testare, nu ai siguranță. Dar politicienii ne spun că ne dau ce este mai bun, dar nici ei nu știu ce dau”, ne-a mai precizat arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Snagoveanu.