Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Iohannis afirmă: După 15 mai, masca va deveni obligatorie. Nu vom prelungi restricțiile de deplasare, dar până atunci stați acasă!

0
Președintele Klaus Iohannis  a declarat, miercuri, că după 15 mai toți oamenii din România vor trebui să poarte măști în momentul în care se află în spațiul public. Șeful statului a anunțat că nu vor mai fi prelungite interdicțiile de deplasare după mijlocul lunii mai, când vor intre în vigoare măsurile de relaxare. Până atunci, funcționează în continuare restricțiile.

Președintele Klaus Iohannis, purtând mască pe față:

Dragi români, așa vom arăta după 15 mai în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Ca să ne auzim mai bine, voi da jos masca acum.

Am avut astăzi o nouă întâlnire cu premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunțat ieri, așa- numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației și, în acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți, vă privesc pe toți, trebuie anunțate din timp, ca să ne pregătim.

Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecțieAstfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării.

O a doua măsură pe care am decis să o luăm va bucura, cu siguranță, pe foarte mulți dintre români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.


Apreciază și distribuie ⬆

Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță, o vreme- vorbesc după 15 mai- în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă.

O activitate extrem de importantă este activitatea școlară și, chiar în această dup-amiază, voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente.

În paralel se lucrează la o analiză și un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu în zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 17 mai.