Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Cum a evoluat și s-a transmis Coronavirusul la oameni

0
Cercetătorii au decriptat în premieră traseul Coronavirus, cum a evoluat acesta și cum s-a transmis la nivel mondial.

O echipă de cercetători a reconstruit căile evolutive timpurii ale COVID-19 la oameni, pe măsură ce infecția cu noul coronavirus s-a extins din Wuhan, China, în Europa și America de Nord. Harta răspândirii și evoluției coronavirusului a fost făcută de cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie și din Germania, care au folosit tehnici de rețea genetică.

Analizând primele 160 de genomuri complete ale virusului SARS-CoV-2, secvențiate apoi de la pacienți umani, oamenii de știință au trasat o parte de răspândirea inițială a noului coronavirus, prin mutațiile sale, ceea ce creează filiații virale diferite.

„Există prea multe mutații rapide pentru a urmări atent un arbore genealogic al COVID-19. Am folosit un algoritm matematic pentru a vizualiza simultan toți arborii plauzibili”, a afirmat geneticianul Peter Forster, autorul principal al studiului din cadrul Universității din Cambridge.

Potrivit doctorului Forster, aceste tehnici sunt folosite în special pentru „cartografierea, prin ADN, a mișcărilor populațiilor umane preistorice”.

Credem că este una dintre primele dăți când s-a folosit pentru urmărirea rutelor de infecție ale unui coronavirus precum Covid-19„, a precizat acesta.

Coronavirusul de tipul „B”, cel mai răspândit în Wuhan și Asia de Est

Echipa condusă de geneticianul de la Cambridge a folosit informații din mostre de virus prelevate din întreaga lume, între 24 decembrie 2019 și 4 martie 2020. Cercetarea a evidențiat „variante” distincte ale Covid-19, constând în grupuri liniare strând legate între ele, pe care le-au denumit „A”, „B”, „C”.

Forster și colegii săi au descoperit că tipul de Covid-19 cel mai apropiat de cel descoperit la lilieci este tipul „A”- „genomul original al virusului uman”- care a fost prezent în Wuhan, dar, spre surprinderea cercetătorilor, nu a fost tipul de virus predominant în orașul din China.

Au fost observate versiuni mutante ale tipului”A” la americanii despre care s-a raportat că au trăit în Wuhan. Totodată un număr mare de virusuri de tip A au fost găsite la pacienți din SUA și Australia.

Principalul virus din Wuhan a fost tipul „B”, predominant la pacienții din Asia de Est. Cu toate acestea, varianta B a virusului nu a călătorit mult în afara regiunii, fără mutații ulterioare. Potrivit cercetătorilor, a existat „rezistență” împotriva acestui tip de coronavirus în afara Asiei de Est.

Tipul „C” al coronavirusului, răspândit în Europa

Varianta „C” a virusului SARS-CoV-2 este principalul tip de coronavirus din Europa, întâlnit la primii pacienți din Franța, Italia, Suedia și Anglia. Această variantă a coronavirusului lipsește din eșantioanele studiate din China continentală, dar a fost identificată în Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud.


Apreciază și distribuie ⬆

Mai mult, noua analiză sugerează că una dintre primele introduceri ale virusului în Italia a venit prin intermediul primei infecții din Germania, documentată în 27 ianuarie, iar o altă cale de infecție timpurie din Italia a fost legată de un „grup din Singapore”.

Credit foto: Peter Forster, Lucy Forster, Colin Renfrew și Michael Forster

 

Mai important, cercetătorii afirmă că tehnicile lor de rețea genetică au urmărit cu exactitate stabilirea căilor de infecție: mutațiile și genealogia virală s-au alăturat în punctele dintre cazurile cunoscute de Covid-19.

Astfel, oamenii de știință susțin că aceste metode „filogenetice” ar putea fi aplicate la cea mai recentă secvențiere a genomului coronavirusului, pentru a ajuta la prezicerea viitoarelor puncte fierbinți de transmitere și creștere a numărului de cazuri Covid-19, la nivel mondial.

Varianta „A”, regăsită la lilieci și pangolini, este „rădăcina epidemiei” de coronavirus

Varianta „A”, cea mai apropiată de virusul detectat nu numai la lilieci, cât și la pangolini, este descrisă de cercetători ca fiind „rădăcina epidemiei” de coronavirus. Tipul „B” este derivat din tipul „A”, separat de două mutații, în timp ce varianta „C” este catalogată de cercetători drept o „fiică” a lui „B”.

Cercetătorii afirmă că localizarea variantei „B” în Asia de Est ar putea fi rezultatul unui „efect fondator”: un blocaj genetic, apărut atunci când în cazul unui virus, un nou tip este stabilit dintr-un grup mic și izolat de infecții.

 

Forster susține, însă, că există o altă explicație care ar putea fi luată în considerare. „Virusul de tipul B din Wuhan ar putea fi adaptat imunologic sau la mediu la o mare parte a populației Asiei de Est. Este posibil să aibă nevoie de mutație pentru a depăși rezistența din afara Asiei de Est. Se pare că vedem o rată de mutație mai lentă în Asia decât în altă parte, în această fază inițială”, a afirmat cercetătorul.

Prima infecție cu COVID-19 ar fi apărut între jumătatea lunii septembrie și începutul lunii decembrie

Acesta a precizat că rețeaua virală pe care a detaliat-o este imaginea primelor etape ale epidemiei de coronavirus, înainte ca „traseele evolutive ale COVID-19 să devină întunecate de un număr mare de mutații„.

Forster spune că cea mai recentă cercetare sugerează că prima infecție cu noul coronavirus și răspândirea COVID- 19 în rândul oamenilor a avut loc între jumătatea lunii septembrie și începutul lunii decembrie.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific http://www.pnas.org/content/early/2020/04/07/2004999117