Știri de ultimă oră, sănătate, economie, povești si breaking news

Alergiile de primăvară: simptome și tratamente recomandate de medici

0
Primăvara este momentul în care cu toții ne bucurăm când natura revine la viață. Cu excepția celor care suferă de alergii la polen. Alergiile de primăvară se manifestă la prima vedere ca o răceală, dar simptomele sunt diferite.

În această perioadă, mulți oameni strănută mai des, se confruntă cu mâncărimi ale nasului și cu iritații ale gâtului. „Polenul arborilor din familia Betulaceae(alunul, arinul, mesteacănul) este polenul cel mai important pentru alergici în perioada februarie- aprilie și produce simptome alergice intense: simptome nazale(rinită): scurgere nazală apoasă, înfundarea nasului, strănut, prurit(mâncărime), respirație orală, scurgere nazală posterioară, senzație de presiune sau chiar durere la nivelul feței, simptome oculare(conjunctivită): ochi roșii, mâncărime, lăcrimare, senzație de nisip în ochi, umflarea pleoapelor.

Por apărea și simptome de astm: respirație dificilă, șuierătoare, tuse, senzație de apăsare în piept, agravarea dermatitei atopice, iar somnul poate să fie afectat: treziri frecvente, oboseală diurnă, afectarea performanțelor școlare sau de muncă”, potrivit dr. Loredana Vasile, specialist alergolog.


Apreciază și distribuie ⬆
Potrivit medicului specialist, cei care suferă de alergii ar trebui să aibă o trusă de prim ajutor, pe care să o poarte în permanență. Aceasta trebuie să conțină:
  • Antihistaminice, denumite și antialergice– sunt foarte eficiente și reduc pruritul, strănutul, lăcrimarea, înroșirea, urticaria. (exemple: loratadină, cetirizină, bilastină, fexofenadină)
  • Lacrimi artificiale pentru curățarea ochilor de polen și antihistaminice conjunctivale pentru eliberarea rapidă de simptomele neplăcute ale alergiei oculare
  • Decongestive orale care pot fi combinate cu antihistaminice sau cele locale pentru nasul înfundat.Tabletele decongestive sunt nerecomandate celor care suferă de glaucom, hipertensiune arterială, boli de tiroidă, iar cele topice nazale sau oculare nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile.
  • Spray-uri nazale cu soluții saline pentru curățarea nasului de alergeni
  • Bronhodilatatoarele(salbutamol, fenoterol, formoterol) pentru cei care suferă de astm, au efect imediat, producând relaxarea musculaturii bronhiilor și reducerea senzației de sufocare. Corticosteroizii inhalatori nu au efect imediat, ei au însă rol în controlul inflamației și al bolii pe termen lung.
  • Adrenalina sau epinefrina autoinjectabilă este esențială pentru salvarea vieții celor care suferă de reacții alergice severe numite și reacții anafilactice(alergie la înțepătura de albină sau viespe, alergie alimentară severă sau la medicamente)
  • Crema hidratantă și cu cortizon pentru cei cu reacții alergice ale pielii

Cel mai bine pentru sănătatea noastră, dacă am simțit în anotimpul iarna simptomele enumerate mai sus, este să întrebăm un medic alergolog sau medicul de familie dacă putem lua medicamente.

Pentru a putea să evităm reacțiile alergice, primul pas este să aflăm la ce anume suntem alergici. Testarea cutanată este o metodă simplă, sigură, ușor de efectuat, mai ieftină și mai rapidă decât testele sanguine.